Samarbeta med tarmen för bäst möjliga resa

Att ha en IBD-tarm som resesällskap kan vara något av ett äventyr, och i synnerhet om du ska flyga. Även den mest rutinerade resenär kan bli lite kallsvettig när planet tvingas cirkla en lååång stund med låsta toaletter i väntan på landning, och likaså när man tvingas sitta still under turbulens.

Även om du som har ulcerös kolit eller Crohns sjukdom reser med tåg eller bil så kan trassel och stressiga situationer uppstå, men med lite planering och knep kan du ändå fokusera på hur kul det är att resa. Här följer några praktiska tips för alla typer av resor, med lite extra flygfokus.


Åtta praktiska restips för dig med inflammatorisk tarmsjukdom 

1. Förbered bagaget noga. Packa alla mediciner i handbagaget, tillsammans med ett läkarintyg om du behöver det. Det känns ofta skönt att ha allt som behövs inom räckhåll, och du slipper oroa dig för bagage på villovägar. Du kan alltid ha en backup av dina mediciner i bagaget du checkar in, för säkerhets skull.

Behöver din medicin hållas kyld, så ordnas det med kylväska och kylklamp. Ibland kan man få förvara medicinen i flygplanets kylskåp, men det varierar från fall till fall. På resmålet förvarar du medicinen i kylskåp precis som hemma. Kylklampar i handbagaget kan tyvärr skapa problem vid säkerhetskontrollen om du inte kan visa att medicinen är receptbelagd, så ta med en utskrift av Luftfartsverkets regler. Där står nämligen ”Receptbelagd medicin i vätskeform: Du får ta med så mycket som du behöver under hela din bortavaro. Här ingår även vätskor som används för medicinska ändamål, t ex sondmat, blodprodukter och sköljvätskor, samt behållare med kylfunktion för t.ex. insulin.” Informationen finns på lfv.se.

2. Boka smart sittplats i förväg. Boka plats så nära toaletterna som möjligt, och gärna platsen närmast gången. Då slipper du det extra stressmomentet att behöva knacka grannen på axeln och krångla dig ut från fönster- eller mittenplats när du behöver komma till toaletten snabbt.

3. Snälla mellanmål. Ta med dig snacks som du vet fungerar för just dig. Flygplansmaten är sällan en höjdare för känsliga tarmar, så egna alternativ kan vara både godare och lugnare alternativ.

4. Håll dig hydrerad. Luften i flygkabinen är supertorr, så drick mycket vatten för att inte bli uttorkad.

5. Håll i gång! Våra IBD-tarmar behöver god blodcirkulation för att fungera så bra som möjligt. Det finns ju inga utrymmen för utfall, yoga eller löpning, men några promenader fram och tillbaka i kabinen eller lite stående stretch är sällan omöjligt.

6. Prata med kabinpersonalen. Om det känns bekvämt så är det en god idé att berätta för kabinpersonalen att du kan få bråttom till toaletten, så de kan underlätta för dig så långt det är möjligt. Det är hur som helst klokt att informera den du eventuellt reser med. Om du är medlem i Mag- och Tarmförbundet så är det en god idé att ta med medlemskortet där det står att man kan behöva snabb tillgång till en toalett.

7. IBD-säkra resmålet. Det går så klart inte att helt undvika reserelaterade risker och problem, men mycket går att undvika genom lite research innan du åker. Ta till exempel reda på var närmaste sjukhus på resmålet ligger och kontrollera vattenkvaliteten så du vet om du bör undvika det lokala kranvattnet. Undersök matutbudet på krogar och i livsmedelsbutiker i förväg så du inte överraskas av väldigt IBD-ovänlig kost när du väl är på plats. Fler goda råd finns på IBD Passport - Travel Advice for Individuals with IBD.

8. Men om jag får ett skov då? Om du skulle ha sådan otur att du får ett skov precis innan du ska åka så bör du diskutera med din läkare om du kan åka eller kanske måste avstå.

Trevlig resa!
 

Texten är faktagranskad av IBD-sjuksköterska.